preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 
BOOKsa

Engleski jezik

Hrvatski jezik
 • Calcor 0.2

Geografija

Fizika
 • Phun
 • Povijest fizike

Povijest

CARNet

Samo DOBRE vijesti

Životinje

Dobro je činiti dobro

Tražilica
Vijesti

INTERVJU S PROFESORICOM CVJEĆARSKIH STRUKOVNIH PREDMETA TANJOM POLANŠČAK 👩‍🏫🎍💐

Kako je raditi dva posla koja su istovremeno toliko slična, a toliko različita? Što je veći gušt - uređivanje noktiju ili poučavanje budućih mladih cvjećara? Odgovore na ova, kao i mnoga druga pitanja, saznajte u našem najnovijem intervjuu s profesoricom Tanjom Polanščak koji je provela Anja Šimac, učenica 3. b razreda.

🌷🌺💅😊


1. Znamo da predajete predmete u struci, ali koji su to točno predmeti?
Predajem stručne predmete u usmjerenju cvjećar. Ove godine to su Dendrološke vrste za aranžiranje u drugom razredu te Cvjećarstvo i Praktična nastava u trećem, tj. završnom razredu.
 
2. Koji ste fakultet završili i gdje ste studirali?
Završila sam Agronomski fakultet u Zagrebu.
 
3. Biste li se ponovno odlučili za taj fakultet kada biste sada upisivali studij?
Ne bih. Zapravo, Agronomski fakultet nikad mi nije bio izbor. Željela sam upisati Likovnu akademiju jer me oduvijek više zanimala umjetnost. Imala sam spremne radove za prijemni ispit i doslovce preko noći sam odustala te otišla na Agronomiju zbog dizajna hortikulture. Danas svoju kreativnost pretačem u cvjetne aranžmane i u tome uživam!
 
4. Jeste li se u studentskim danima vidjeli kao buduća profesorica ili se to dogodilo spletom okolnosti?
Uh, i ne baš! Većina je članova moje obitelji prosvjetarske struke. Njihova su očekivanja bila da idem njihovim stopama. No, iako sam se tome protivila, prvi posao koji sam dobila nakon fakulteta bio je baš ovaj! Ne bih ga mijenjala ni za što!
 
5. Koliko dugo radite kao profesorica?
Dvije godine mi fali do punoljetnosti.
 
6. Je li ponekad teško biti mlada profesorica? Doživljavaju li vas učenici jednako kao starije i strože profesore?
Mislim da me doživljavaju baš onako kako i trebaju.
 
7. Primjećujete li da su online nastava i svi događaju koji su nas zatekli (korona i potres) ostavili trag na učenicima?
Moje srednjoškolsko obrazovanje obilježio je Domovinski rat, a vaše online nastava, korona i potresi. Sve je to ostavilo traga na svima nama. Život nam daje nebrojene udarce, a mi nalazimo nove načine i snagu kako nastaviti živjeti dalje.
 
8. Koje je Vaše mišljenje o online nastavi i kako je Vama, kao profesorici, „sjeo“ taj oblik nastave?
Prošla školska godina bila je po mnogočemu drukčija od ostalih. Svakodnevne odlaske u školu zamijenile su nam virtualne učionice, što zbog korone, što zbog potresa koji nas je zadesio. Online nastava ne se može usporediti s nastavom uživo, pogotovo u našoj struci u kojoj imamo puno sati praktične nastave. Svakako mi je draže biti u učionici s učenicima i čuti njihov žamor po hodnicima.
 
9. Znate li da svojom pozitivom i vedrinom koju širite razbijate predrasude o strogoći i nedodirljivosti profesorskog zanimanja?
Rad u školi je smisao mog života. Najviše što imam i posjedujem u sebi želim prenijeti na generacije – svoje iskustvo, znanje, uspone, padove… Škola je moj život. Drago mi je da osjetite moju pozitivnu energiju i lepršavost jer se u potpunosti dajem. La vita e bella!
 
10. Vidi se da volite modu, uvijek ste moderno, ali i primjereno odjeveni, ne znam jeste li svjesni da ste modni uzor mnogim učenicama u školi?
Imam jednu zanimljivu fotografiju iz djetinjstva na kojoj me djed uči voziti bicikl, a ja s ličkom kapom na glavi, kariranom suknjom i bijelom košuljom s volančićima. Sjećam se da je djed vikao na mene, da ne mogu u suknji učiti voziti bicikl. "Popetljat će ti se u kotače!” vikao je. Ali ja se nisam dala. Već tada sam imala svoj neki đir. Živim modu. Izgradila sam sebe u životu i uvijek sam bila dosljedna sebi.
Izuzetno mi je drago da ste to prepoznali i da sam nekome od vas modni uzor. Svojim modnim izričajem zapravo poručujem: Budi ono što jesi! Svoj ili svoja! Svaki dan u školi izlazimo na pozornicu pred učenike u razredu, stoga moramo voditi brigu o tome da smo primjereno i lijepo odjeveni.
 
11. Vaše ime, osim uz profesorsko zanimanje, vezano je za Vaš kozmetički salon koji je dosta popularan i uvijek prekrasno uređen. Otkud ta ljubav prema kozmetici i ljepoti?
Za vrijeme studija završila sam tečaj za nokte. Tada sam još u studentskoj sobi uređivala prijateljicama nokte, a vikendom, kada bih došla kući, uređivala bi ih svojim Petrinjkama. Pred kraj studija htjela sam završiti i tečaj za šivanje, ali stvarno ne znam kada bih se još i time stigla baviti. Zaposlila sam se u školi i nedugo zatim otvorila svoj salon u kojem uživam. Nije mi teško sate provoditi u njemu i uređivati ga. Vječito vučem Ikeine vrećice te donosim i odnosim nove detalje i ukrase.
 
12. Je li teško uskladiti ta dva posla? S obzirom na to da su oba zahtjevna i treba im se u potpunosti posvetiti… Ostaje li Vam uopće slobodnog vremena?
Kad radiš dva posla, najvažnije je dobro se organizirati. Uz dobru organizaciju važno je i voljeti to što radiš. Kada se to dvoje spoji, ništa nije teško! Zaista s veseljem idem i u školu i u svoju Ipanemu. Rijetko kad sam umorna! Osim toga, imam jako dobru logistiku kod kuće i podršku svoje obitelji pa je i to u svemu jedna dodatna olakotna stavka. Imam jako malo slobodnog vremena, obično si vikende ostavim za punjenje baterija.
 
13. Je li teže biti profesorica u razredu ili kozmetičarka, pretpostavljam, ponekad zahtjevnim mušterijama?
Nema tu vaganja što mi je lakše, a što teže. Nije mi ništa teško jer radim to što volim, kao što sam već rekla.
 
14. Nadate li se i vjerujete li da će se nastava sljedeće godine odvijati u obećanoj školi pokraj Gavrilovića?
Naravno. Moramo biti pozitivni. Kad nešto jako želiš, onda ti se to i ostvari! Mislim da svi mi JAKO želimo novu školu i da ćemo sljedeće godine biti u njoj.
 
15. Svatko ima svoj način relaksacije. Koji je Vaš način "punjenja baterija"?
Vikendom volim otići na kratke izlete do Opatije, Plitvica, Samobora, u Zagreb u shopping, a na godišnjem odmoru, kada imam na raspolaganju više dana, volim otputovati negdje daleko.


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 2. 6. 2022.
preskoči na navigaciju