preskoči na sadržaj
Vijesti

Sok od jabuka

Učenici petrinjske Srednje škole, smjera prehrambeni tehničar počeli su proizvoditi prirodni sok od jabuka. Kako smo saznali od voditelja praktikuma prehrane prof. Ive Jelečevića, na ideju za ovakav projekt došao je u suradnji s učenicima nakon što su primijetili koliko su rodila stabla jabuka u školskom vrtu.



Marija Vidović učenica koja je uključena u proizvodnju soka objasnila je kako on nastaje. „Nakon obiranja jabuka pratili smo udio šećera, ph i kiselinu, a potom smo probirali i prali jabuke. Kasnije je slijedilo usitnjavanje jabuka, dodavanje vitamina C te prešanje usitnjene mase kao i pasterizacija. Na kraju smo sve punili u oprane boce“.

Profesor Jelečević kazao nam je kako učenici sok proizvode u sklopu nastave i dodao. „Sok prodajemo u okviru škole, a izlažemo i na sajmovima. Tako smo proteklog vikenda bili u Crncu kod Siska gdje smo dobili pohvale, jer je rijetkost da se srednjoškolci u Hrvatskoj bave ovakvim stvarima“.

U opremu za proizvodnju soka uloženo je oko 50 000 kuna, a dio sredstava škola je dobila i od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Kada su planovi za daljnju proizvodnju u pitanju Jelečević otkriva što će učenici slijedeće naučiti proizvoditi. „Proizvodnja hrane je jako opširan proces i mnogo se toga može napraviti. Klinci kroz praksu mnogo nauče i uvijek žele nešto više. Rekao sam im da ćemo pokušati proizvesti pivo. Nije to ništa strašno, a u jednoj pivnici u Zagrebu već smo nabavili hmelj i slad. Znači potrebno je samo kuhanje i cijepljenje s kvascima i dobit ćemo pivo“.

I dok čekaju proizvodnju piva budući prehrambeni tehničari mogu se pohvaliti sirom, jabučnim vinom, jabučnim sokom te čipsom od jabuka kao i suhim šljivama iz vlastite proizvodnje.

Autor: Josipa Tonković  

 


Izvor: http://www.petrinjskiradio.hr/content/view/10291/106/

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Dragana Jurčević-Vukšić   datum: 30. 9. 2010.




preskoči na navigaciju