preskoči na sadržaj
Vijesti

Srednjoškolci počeli proizvoditi pivo "Petrus"

Budući su kroz pet godina pokušali napraviti određene pomake u području prehrane u Srednjoj školi Petrinja, proizvode već dobro znane: čips od jabuke, suhe šljive, jabučno vino, jabučni ocat, medni ocat, vinski ocat, prirodni 100 %-tni jabučni sok, različite vrste sireva i pekarske proizvode, a ove godine su pokušali s pivom.



„To je kod učenika izazvalo oduševljenje jer njima je to atraktivno, jer kada se spomene pivo, kada im se spomene „Somersby", onda nema veće sreće. Ove godine smo napravili tri „šarže" u malim količinama, ali dok ne uhodamo tehnologiju u pravom smislu riječi, onda ćemo ići na veće količine. Postupak je vrlo jednostavan, treba imati „meku vodu", hmelj, ječmeni slad i pivski kvasac, a to se provodi jednostavnim kuhanjem ječmenog slada koji se prethodno mora usitniti na određenu granulaciju i kuha na temperaturi od 40 do konačnih 82 Celzijeva stupnja i to se zove ukomljavanje." – pojasnio je Ivo Jelečević, voditelj strukovnog dijela Srednje škole Petrinja.

Dalje je dodao: „Poslije ukomljavanja slijedi hmeljenje kada se u tu vrelu otopinu, koja se zove sladovina, stavlja određena količina hmelja, a mi stavljamo dvije vrste, aromatizirani i gorki. Nakon toga slijede gruba i fina filtracija, te hlađenje na temperaturu 27 stupnjeva, + - 3 i na kraju „cijepimo" kvaščevom masom, a taj proces primarne fermentacije traje od sedam do deset dana. Nakon transformacije šećera u alkohole obavljamo pretakanje, odnosno točenje „mladog piva" u boce, te dodajemo određenu količinu fruktoze koja producira CO2 koji daje pivu određeni osvježavajući okus."

Tako je nastalo petrinjsko svjetlo pivo „Petrus" koje je dobilo ime prema starom latinskom nazivu za kamen, a prema riječima Ive Jelečevića, oni pivo ne pasteriziraju i ne filtriraju, te na taj način i ne uklanjaju hranjive tvari među kojima je najvažniji vitamin B1 iz razloga što je potreban svakom čovjeku.

Novim programskim sadržajem zadovoljan je i Ante Balen, ravnatelj petrinjske srednjoškolske ustanove: „Redovnim aktivnostima škole planira se opremanje praktikuma kao i ostalih programa, pa tako odvajamo određena sredstva za nove tehnologije, svake godine po nešto i to u svakom slučaju pridonosi tome da se učenicima mogu omogučiti nova znanja i vještine. Sredstva koja osiguravamo dobrim dijelom ostvarena su prodajom proizvoda iz već usvojenih tehnologija."

 

Autor: Ivica Mioković


Izvor: http://www.portal53.hr/vijesti/petrinja/81-petrinja/6894-srednjoskolci-poceli-proizvoditi-pivo-petrus.html

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Dragana Jurčević-Vukšić   datum: 20. 12. 2012.




preskoči na navigaciju