preskoči na sadržaj
Vijesti

Dan jabuka

Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se uzgajaju. Jabuka se predstavlja kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.


Povodom Dana jabuka posjetili su nas učenici prvih i drugih razreda 1. osnovne škole i osnovne škole "Dragutin Tadijanović". Učenici su degustirali jabuke i proizvode od jabuka, a na kraju su se fotografirali "u jabuci: U zdravoj jabuci, zdrav je i crv"!

Prigodnu instalaciju za Dan jabuka složile su profesorice Štefica Vidušić i Tanja Polanšćak, a štrudlu od jabuka je napravila profesorica Jasmina Cvetnić sa prehrambenim tehničarima u praktikumu prehrane.

Učenici smjera voćar-vinogradar-vinar su u školskom voćnjaku uzgojili i na kraju vegetacijske sezone pobrali oko 800 kg jabuka sorti Pink Lady, Grenny Smith i Idared. Učenici smjera prehrambeni tehničar prerađuju jabuke u sok,čips, jabučno vino i ocat.

Jabučnim izlogom i degustacijom cilj je potaknuti veću potrošnju ove vrlo zdrave i lako pristupačne namirnice.

Jabuka spada među najkorisnije namirnice za zdravlje organizma jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U jabuci ima 85 do 90 % vode pa stoga uspješno osvježava i gasi žeđ. U kombinaciji C vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka u jabuci, jača imunološki sustav organizma. Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade, a također smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva.,

Jabuka pozitivno utječe i na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči. Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utječe na izgradnju kostiju i zubi, pomaže pri sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zubi. Budući da sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Zahvaljujući karotinu štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka.

 


Priloženi dokumenti:
Jabuka_i_cvrvic2.jpg (442.77 KB)
Jabuka_i_cvric.jpg (474.11 KB)
Dan-jabuka5.jpg (422.04 KB)
Dan-jabuka3.jpg (699.02 KB)
Dan-jabuka2.jpg (541.32 KB)
Dan-jabuka1.jpg (685.86 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vesna Pereković Bučar   datum: 21. 10. 2015.




preskoči na navigaciju