preskoči na sadržaj
Vijesti

Stručni posjet Ireks aromi

Učenici 3.e Srednje škole Petrinja su 22.4.2016. boravili u stručnom posjetu u Ireks aromi, tvornici čija je djelatnost proizvodnja, distribucija i prodaja začinskih smjesa, aditiva i drugih sastojaka za pekarstvo, slastičarsvo, te industriju mesa i piva.        

 


U pratnji naših učenika bili su profesori Branka Beloglavec, dipl.ing. i Ivo Jelečević, dipl.ing.

Nakon ulaska u krug tvornice, smjestili smo se u predivno uređen prostor za prijem gostiju te smo uz kavu, sokove, peciva i kolače počeli razgovarati i dogovarati buduću suradnju. Zatim smo u modernom komunikacijskom centru imali uvodno predavanje gospođe Snježane Matasić, koja nas je ukratko izvjestila o poslovanju Ireks arome. Inače je komunikacijski centar namjenjen održavanju seminara za njihove kupce ili druge poslovne partnere.

U Centru se nalazi ogledna moderno opremljena pekarnica sa svim potrebnim strojevima za miješenje, obradu i pečenje svih pekarskih proizvoda, te sala za predavanja, opremljena za audiovizualnu prezentaciju.

Zatim smo obišli pogone za dobivanje začinskih smjesa, skladišta sirovina i gotovih proizvoda, te integrirani laboratorij za analizu sirovina i gotovih proizvoda. Integrirani laboratorij sudjeluje u svakoj fazi obrade uz nadzor kvalitete. Isto tako, cijeli tijek materijala evidentiran je bar kodovima.

Zaposlenici elektroničkim putem potpisuju sve zadatke koji utječu na kvalitetu, koristeći se osobnom čip karticom. Tako se brzo i u cijelosti može utvrditi porijeklo sastojaka svake mješavine u cijelom proizvodnom procesu.

Na koncu smo upoznati s radom njihovog mesarskog laboratorija u kojemu njihovi stručnjaci svakodnevno rade probe novih proizvoda koje onda nude mesnim industrijama.

Treba naglasiti da već drugu godinu Ireks aroma donira sve aditive i začinske smjese za naš mesarski praktikum, a u planu je i održavanje radionica s njihovim stručnjacima u našem praktikumu prehrane i mesarskom praktikumu.

Na povratku smo još posjetili Pavin d.o.o., specijaliziranu trgovinu za vinogradarstvo, vinarstvo i podrumarstvo, gdje smo upoznati s osnovnim tehnološkim postupcima u proizvodnji vina.

Petrinja, 24.4.2016.                                                    

Priredio: Ivo Jelečević, dipl.ing.



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Kristina Andlar   datum: 26. 4. 2016.




preskoči na navigaciju