preskoči na sadržaj
Vijesti

Svjetski dan jabuke

20. listopada obilježava se Svjetski dan jabuka, što je započelo 1990. godine u Londonu s ciljem promicanja zdravstvenih kvaliteta jabuke i demonstracije mnogobrojnih sorti. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati, a s vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije i udruge promičući tako važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.


Obilježavanjem Dana jabuka želi se privući pažnju na sve blagodati koje nam pruža jabuka,  jer svakodnevnim konzumiranjem ove vrlo pristupačne voćne vrste može se spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća. Mnogi od nas ponekad zaboravljaju kako su najjednostavniji odgovori zapravo i najbolji.

Povodom Dana jabuka učenici poljoprivredne struke, smjera pomoćni voćar-vinogradar-vinar su degustirali 6 sorti jabuke, ocjenjujući ih u četiri parametra. U degustaciji su im se sa svojim razrednicima pridružili i prehrambeni i veterinarski tehničari i cvjećari. Profesorice u poljoprivrednoj struci, dip. ing. agronomije Vesna Pereković Bučar, Iva Belić i Jelena Jarić su sa svojim učenicima odradile stručni dio vezano uz temu kraljice voća. Razgovaralo se o jabuci kao jednoj od najstarijih voćnih vrsta koje uzgaja čovjek, a  učenici su saznali i o velikom broju sorti ove široko poznate voćkarice.

Mnoge su narodne poslovice koje govori o jabuci kao kraljici voća. Plakat o mudrostima vezanim uz jabuku izradili su učenici 2 razreda smjera pomoćni voćar-vinogradar-vinar, a plakat  o jabuci u književnosti izradili su učenici 4 razreda gimnazije pod mentorstvom prof. Kate Sužnjević.

 



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vesna Pereković Bučar   datum: 22. 10. 2021.




preskoči na navigaciju