2020-10-07 10:31:31

Terenska nastava iz ekologije

Učenici drugog razreda gimnazije su, u sklopu izborne nastave ekologije, pod vodstvom Višnje Kovač Vezmarović, prof. savjetnik,  odradili terensku nastavu na Petrinjčici. Pazeći na epidemiološke mjere, u manjim grupama i držeći fizički razmak, prošetali smo nasipom do mosta kod igrališta Gavrilović. Tu su stepenice koje vode skroz do samog korita rijeke.

Prvi dio nastave obuhvaćao je uzimanje uzorka mulja i kamenja s riječnog dna. Nakon toga slijedi ispiranje kamenja da bi se uzorci organizama koji na njima žive oslobodili. Pažljivim promatranjem uočili smo više različitih ličinki koje smo pospremili za daljnju determinaciju u školi. 

Drugi dio terenske nastave odradili smo kemijsku analizu vode. Odredili smo karbonatnu tvrdoću, koncentraciju fosfata, nitrita, nitrata, amonijaka i fosfata. Za svaki parametar uzeli smo uzorak u posebnu posudu, dodali odgovarajući reagens te na osnovu kolorimetrijske analize (prateći boju uzorka i uspoređujući ga sa standardima) odredili smo koncentracije navedenih tvari. Koncentracije svih tvari bile su u dopuštenim granicama. 

Učenici su uživali u svježem zraku i u prirodi te zaključili da je ovakav oblik nastave itekako dobrodošao. Osim što su radili praktično, jer svaki je učenik samostalno odradio jednu analizu, svima nam je dobro došlo i provesti vrijeme izvan učionice. 


Srednja škola Petrinja