preskoči na sadržaj
Programi

MESAR


Njjihov posao uključuje sljedeće radne zadatke: preuzimanje stoke za klanje; omamljivanje i klanje (odnosno ubijanje električnom strujom); šurenje, skidanje čekinja i opaljivanje (kod svinja); skidanje kože (kod goveda); otvaranje trupa i vađenje crijevnog kompleta; rasijecanje trupa, te obradba buta i plećki; topljenje masnog tkiva (kod svinja) i iskoštavanje leđa, vrata, slabina i glave svinja i goveda.

Osim pripreme svježeg mesa za prodaju, mesari i konzerviraju meso kemijskim sredstvima, zaleđivanjem i dimljenjem, izrađuju barene i polutrajne kobasice i zimsku salamu, različite polutrajne i trajne suhomesnate proizvode i slaninu.
Kategoriziraju meso razdvojenih mišićnih grupa i odvajaju suvišno masno tkivo; pri konzerviranju mesa kemijskim sredstvima izrađuju i ubrizgavaju salamuru, a pri konzerviranju dimljenjem reguliraju parametre uređaja za dimljenje i uskladištuju dimljene proizvode; kad izrađuju kobasice i salame pripremaju nadjev i mesno tijesto za nadijevanje, pune ga u ovitke i te proizvode pripremaju za zrenje, termičku obradbu, fermentiranje, dimljenje, već prema vrsti proizvoda.

Mesari mogu raditi u obrtništvu i u industrijskoj proizvodnji. U obrtničkim radnjama i prodajnim centrima mesari režu, važu i prodaju svježe meso i suhomesnate proizvode.


Priloženi dokumenti:
mesar.pdf (772.42 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Dragana Jurčević-Vukšić   datum: 10. 6. 2010.
preskoči na navigaciju