preskoči na sadržaj
Programi

PREHRAMBENI TEHNIČAR


Prehrambeni tehničari organiziraju primanje, rukovanje, čuvanje  prehrambenih sirovina i proizvoda, vode prehrambene proizvodne procese i rade u odgovarajućim nadzorno-analitičkim i razvojnim laboratorijima. Mogu raditi u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda, preradbi mesa i ribe, voća i povrća, u mlinarstvu i preradbi brašna, u proizvodnji konditorskih proizvoda, šećera i škroba, ulja i masti, vina i drugih pića, kvasca i octa, u tehnologiji fermentacijskih procesa i obradbi otpadnih voda. Prehrambeni se tehničari u proizvodnji prije svega brinu o prihvaćanju, čuvanju i uskladištenju sirovina do preradbe s kontrolom kakvoće i odgovarajućim klasiranjem. Oni vode i nadgledaju pojedinačne tehnološke procese.

Prehrambeni tehničari u kemijskim i mikrobiološkim laboratorijima obavljaju analize za određivanje vode, mineralnih tvari, bjelančevina , masti, ugljikohidrata, vitamina i drugih sastojaka namirnica te utvrđuju njihova mikrobiološka svojstva. U razvojnim laboratorijima surađuju s istraživačima na stvaranju novih prehrambenih proizvoda i unapređivanju tehnoloških procesa.

 

Nakon položenog završnog ispita prehrambeni tehničar se može zaposliti u svim tvornicama živežnih namirnica, te  u prodajnim centrima kao voditelj na odjelu hrane.

 

Nakon položenih ispita državne mature prehrambeni tehničar može nastaviti daljnje obrazovanje na srodnim fakultetima ili srodnim stručnim studijima

 


Priloženi dokumenti:
Prehrambeni_tehnicar.pdf (1.06 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Dragana Jurčević-Vukšić   datum: 10. 6. 2010.
preskoči na navigaciju