preskoči na sadržaj
Vijesti

Proizvodnja sira


Od  ove školske godine naša škola počela se aktivno baviti proizvodnjom sira, što su učenici s veseljem prihvatili. O prizvodnji se pisalo i na Petrinjskom radiju pa prenosimo vijest: 

„Najprije smo procijedili mlijeko i zatim ga zagrijali do vrenja što je potrebno da se unište mikroorganizmi. Poslije toga smo dodali kiselinu koja zgrušava bjelančevinu kazein i aromatizirali ga začinskim biljem, bijelim lukom, vlascem i crvenom paprikom. Nakon toga smo ga presipali u kalupe i stavili poklopce koje smo opteretili utezima da bi se pod mehaničkim pritiskom iscijedila sirutka. Kasnije sireve stavljamo u dimne generatore, gdje se „dime“ oko 30-ak minuta, dok ne poprime zlatno-žutu boju, a nakon toga još se suši na zraku.“ – opisala je Josipa Ergović, jedna od učenica, postupak izrade sira u Praktikumu prehrane u Srednjoj školi Petrinja koju provode učenici četvrtih razreda prehrambene struke.

Ivančica Ivanić, njihova profesorica za stručne predmete još je dodala: „Do sada smo imali jednu probnu proizvodnju kada je sir degustiran za Dan škole, a ubuduće ćemo to obavljati svaki tjedan kada učenici imaju redovnu praktičnu nastavu. Imamo stalnog dobavljača mlijeka, a to je Obiteljsko gospodarstvo „Slanac“ iz Male Gorice koje nam za tu prigodu tjedno dostavlja 40 litara. U svakoj „turi“ obrađujemo 15 litara mlijeka iz koje dobivamo tri sira težine oko 600 grama. Kontrolu proizvoda obavljamo u Zavodu za javno zdravstvo sisačko-moslavačke županije. Zahvaljujući Anti Balenu, ravnatelju i Ivi Jelečeviću, voditelju strukovne nastave, te opremljenom Praktikumu, učenici dobivaju na kvaliteti praktične nastave.“

Međutim to nije sve što rade vrijedne učeničke ruke. Već su pravi majstori u proizvodnji čipsa od jabuka, suhih šljiva, pasterizirane cikle i jabučnog vina.

Autor: Ivica Mioković

izvor: http://www.petrinjskiradio.hr/content/view/4867/106/

 



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Nikolina Čiča   datum: 4. 3. 2009.




preskoči na navigaciju